tisdag 2 november 2010

Politiker med slagträn i New York

Idag är det val till kongressen samt guvernörsval i USA. Tydligen brukar detta vara en ganska lågmält historia då amerikanerna inte orkar bry sig så länge det ínte presidentposten som står på spel Det kanske är för att jag är på plats som jag upplever att valet är mer betydelsefullt i år, men det har verkligen varit häftig debatt. Jag tror att det är tack vare finnanskrisens efterdyningar och Obamas impopulära reformer. En riktig amerikan gillar inte att betala skatt till en universiell sjukvård för alla eftersom det skulle begränsa individens frihet. I stället tycker dom om att betala för en dyr privat sjukvårdsförsäkring som bekostar ett kostnadsinnefektivt sjukvårdssystem. På vägen ska pengarna även räcka till att täcka kostnaderna för försäkringsbolagens börspekulationer, de flådiga skyskraporna på Manhattan, gigantiska vinster och läkarnas avbetalningar på sommarhuset i Beverly Hills (läkare har extremt höga löner i USA). Det ger mer frihet för pengarna enligt många amerikaner; särskilt de som har minimilön på $8 i timmen och inte har råd med sjukförsäkring tycker att det är en extra dum idé med allmän sjukvård på bekostnad av "frihet".

Nu har sjukvårdshatarna fått vatten på sin kvarn eftersom Obama, under sina två år som president, inte vänt den totala katastrofeknomin som republikanerna efterlämnade sig. En folkrörelse som kallar sig Tea Party-rörelsen har börjat sprida sig över landet och lyckats nominera flera kandidater i olika delstater. Plötsligt är det poplärare en aldrig förr att kandidera med bibliska budskap som att homosexualiltet är synd, sexualundervisning leder barn vilse, jorden skapades för 6000 år sedan, alla muslimer är terrorister med en släng av "skatt är stöld" och mer pengar till försvaret. Allt smetas in en en härlig röra av "make America American again".

I NY är det en framgångsrik affärsman vid namn Carl Paladino som planerar att "go to Albany with a baseball bat and clean up the economy" (Albany är huvudstaden i New York State). En miniräknare hade kanske varit att föredra men det ger liksom inte samma slagkraftiga budskap.. Förutom de något vettigare kandidaterna från det demokratiska partiet konkurrerar han också mot "the rent is to damn high-guy", en pastors-predikande malcolm X-typ som gjort succe på YouTube med 4,5 mijoner visningar. Stackars amerkaner vars vardag präglas av detta spektakel. Men för oss utomstående är det skönt att veta att Amerika är och förblir det Amerika som fortsätter förvåna och häpna oss rekordeliga nordbor där vi lever under i förtryck av skatter och sociala skyddsnät.

Jan-Joel Anderson intervjuas idag i DN om det amerikanska valet. Han är forskare på Utrikespolitiska institutet som husear i samma lokaler som Försvarshögskolan. Han brukar ofta gästspela i utbildningen och ha låter iaf väldigt kunnig när han talar.

SvD - Bra kort artikel
SvD - Debattartikel
DN - Intervju med Jan-Joel
Time Magazine - Bättre artikel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar