lördag 11 september 2010

Kosovofrågan kan läggas till handlingarna

Ytterligare två dagar på FN-reppen i bagaget varav den ena visserligen var en planerings/trivsel-dag som kanske inte riktigt räknas. Trivseldag är för övrigt ett väldigt roligt ord som jag upptäckt är mycket svårt att översätta till engelska. Skicka ett mail om ni kommer på något!
Fortfarande mest genomgångar men nästa vecka börjar bevakning av möten och förberedelser inför generalförsamlingens öppnande. En ohygglig mängd utrikesministrar, stats- och regeringschefer som ska förklara sitt lands visioner för FN.. på 15 minuter. Vissa statsöverhuvuden har tydligen haft lite svårt med klockan och någon höll låda i uppåt 2 timmar förra året.

Igår godkändes också en resolution kring Kosovos självständighet som skapat spänningar mellan EU och Serbien. Frågan är på inga vägar avgjord och bägge sidor tycks navigera med hög precision genom det diplomatiska minfältet för att kunna gå framåt. Resolutionen avför frågan från FN:s dagordning och nu kommer i stället den fortsatta diskussionen föras på Europa-nivå (där den hör hemma enligt många). En kontrovers uppstod också då en delegation från Kosovo som inte ännu är en erkänd stat i FN:s mening dök upp på läktaren. Många var oroliga att frågan inte skulle kunna behandlas och skjutas upp, men till slut lyckades bägge sidor enas. LÄNK

Imorgon ska jag till Philadelphia och hälsa på min flickväns kusiner men idag har jag massor att ordna med. Måste planera inför nästa vecka, läsa in mig på några dokument och hinna lägga någon timme på uppsatsen.

Nästa vecka kommer lite rapporter från faktiska möten, bland annat ett lunchmöte kring kvinnor utsatthet i konflikter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar