onsdag 15 september 2010

Mycket har hänt!

Bristen på inlägg den senaste tiden kan få en att tro att jag legat på latsidan. I själva värket är det precis tvärt om. Nu har arbetet dragit igång och mötesfrekvensen stigit exponetiellt. Är det inte officiellt möte inne på FN så är det inofficiella möten med EU:s medlemmar. Och är det inte det så är det planeringsmöte, uppföljningsmöte, gruppmöte osv. Där emellan måste mail besvaras, rapporter skrivas, kaffe drickas och någon banan tryck-tankas för extra energi. Det är tufft men roligt!

Ett exempel. I år är det 10 år sedan säkerhetsrådets resolution 1325 klubbades vilket är den första resolutionen som erkänner kvinnors särskilt utsatta ställning i konflikter. Resolutionen uppmanar FN:s medlemstater att genomföra ett antal åtgärder för att förbättra situationen för kvinnor. I sammanhanget är det också viktigt att veta att säkerhetsrådets resolutioner är enligt internationell lag bindande för FN:s medlemsstater, d.v.s. lag. Nu tio år efteråt planerar man för att följa upp hur resolutionen har förverkligats. Inför det mötet kommer det hållas ett förberedande möte i september i generalförsamlingen kring samma ämne. Därför hölls ett förberedande möte för en särskild grupp av stater som är extra engagerade i frågan för att förbereda inför mötet i slutet av september.

Alltså ett möte inför mötet inför mötet där man kan planera vad man ska göra på nästa möte. Det kan verkligen uppfattas som slöseri med tid. Det är faktiskt tvärt om. Målsättningen är att alla mindre problem ska vara avklarade tills det riktiga mötet så att säkerhetsrådet, som FN:s högsta organ, direkt kan fokusera på det viktiga i ärendet.

Så fort det blir lite mera tid över ska jag beskriva lite mera detaljer och hur jag upplever mötena!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar