måndag 18 oktober 2010

FN-insats i Sudan?

I ärlighetens namn, jag läser inte Sudan Tribune särskilt regelbundet, men med tanke på läget i Sudan kanske man borde göra det. Vem som ligger bakom tidningen är dock oklart. Kanske är det bara jag som är obildad som inte känner till Sudan Tribune, men jag tycker man ska ha en viss skepsism inför nättidningar med okänd upphovsman som man inte känner till.

Nu till substansen. Bakgrunden är att det skall hållas en omröstning i Sudan i början av nästa år om en delning av landet. Representanter från FNs säkerhetsråd följer utvecklingen och genomförde i Oktober ett besök i landet lett av USAs FN-ambassadör Susan Rice. Under detta möte begärde södra Sudans president Salva Kiir (han är vice president i Sudan och president i semiregeringen i södra Sudan) FN-trupper till gränsen mellan södra och norra Sudan. Nu finns det redan FN-trupp i Sudan, men inte med huvuduppgift att bevaka gränsen mellan norr och söder. Några dagar senare uttryckte Mr Le Roy, chef för DPKO (Department of Peacekeeping Operations) att FN skulle flytta trupp till olika "hot-spots" längs med gränsen när valet närmar sig. Regeringen i norra Sudan, ledd av Al-Bashir började inte direkt jubla över det beskedet, i stället varnar man FN för en sådan åtgärd.

Ordväxlingen mellan FN, Södra och norra Sudan fortsätter. Även USA är en viktig spelare och Obama har utlovat morötter om man ansvarsfullt arbetar mot fred, och piska om parterna inte följer sina åtaganden på ett fredligt sätt.

Det kan vara värt att hålla ett öga på Sudan Tribune under de kommande månaderna för att bilda sig en uppfattning om de möjliga konsekvenserna av omröstningen nästa år.

2 kommentarer:

  1. Det vore väl alldeles utmärkt med en FN-insats i Sudan, särskilt för ett land som Sverige - litet med med stort samvete och engagemang.

    Jag ser bara fördelar för oss.

    - Dels skulle vi inte behöva må så dåligt av att vi ger upp i Afghanistan nu när det börjar blir svårt där (DN's ledare idag).
    - Dels skulle vi kunna få ett brett politiskt stöd hemmavid eftersom vi inte bara skulle ha ett FN-mandat (vilket folk tror saknas för Afghanistan) utan även FN-emblem på uniformerna.
    - Dessutom skulle vi få ny användning av det användbara insatsförsvaret nu när vi skall lämna Afghanistan.

    Det enda jag inte riktigt förstår är att det skulle finnas en militär lösning i Sudan men inte i Afghanistan. Men det litar jag på att morgontidningarnas ledare, våra riksdagsledamöter och andra duktiga strategianalytiker kommer att reda ut åt mig.

    /Magnus J

    SvaraRadera
  2. Ja, kanske det. Det är nog många där hemma som suktar efter chansen att få en blå basker utan att riskera att bli sprängd i luften av en vägbomb!

    Det kan ju finnas andra fördelar med att göra insats inom FNs ramar och inte bara FNs mandat.

    Det kanske finns ett tydligare militärt problem i Sudan. Om en gränsdragningen skulle ske torde det bli två separata länder och en gräns som behöver bevakas. Det påminner om FNs mest kanske mest lyckade insats, den i Suez. Det är klart, uppstår det någon form av uppror, då kan det bli svårt.. Då får man överlåta ansvaret till politiker, ledarskribenter och övriga tyckare i stället!

    SvaraRadera