tisdag 12 oktober 2010

Val till FN:s säkerhetsråd

Om några minuter påbörjas dagens möte i generalförsamlingen. Idag är det extra spännande då medlemsstaterna ska rösta om vilka länder som ska ta plats i säkerhetsrådet från årsskiftet. De fem platserna som är öppnas upp är en Afrikansk plats (hålls nu av Uganda), en Latin-Amerikansk plats (hålls nu av Mexico), en asiatisk plats (hålls nu av Japan) och två platser i västgruppen (hålls nu av Turkiet och Österrike). Mandatperioden är två år. Det är egentligen bara inom väst-gruppen som det är konkurens om platserna. Kanada, Portugal och Tyskland konkurrerar om två platser.

Om Tyskland och Kanada kniper de två väst-platserna innebär det att 10 av rådets medlemmar kommer vara G20-länder vilket öppnar för en intressant dynamik i världspolitiken.

Sändningen har börjat på Webb TV och trots risk för överbelastad uppkoppling ska kommer jag bevaka vad som händer.

UN Webcast

För den som vill läsa in sig noggrannare rekomenderar jag följande dokument:

Security Council Report 17 September Elections 2011

Uppdatering:

Omröstningen tycks bli mera spännande än vad som väntats! Efter en första röstningsomgång fick Tyskland mer än två tredjedelar av rösterna ( kvalificerad majoritet) vilket innebär att de fått än av västgruppens två platser. Kanada och Portugal däremot lyckades inte uppnå två tredjedelar vilket innebär att en andra röstningsomgång kommer genomföras. Dessutom hade Portugal 122 röster och Kanada 114 enligt uppgift, vilket måste anses vara en skräll om det består. Man ska dock inte ta för givet att Portugal kommer bibehålla ett större stöd i en andra omröstning. Tex kan dynamiken ändras nu när man vet att ett EU-land redan erhållit en av platserna till fördel för Kanada.

Fortsätt följa på Webcasten!

Uppdatering 2:

Nu är det avgjort! Portugal tar den andra platsen och Kanada blir utan. David vinner över Goliat. Många här i NY pratar nu om hur bra kampanj Portugal genomfört, medan stämningen innan valet lutade mera åt en självklar plats för Kanada. Det ska dock sägas att det var så jämt att det gick till en tredje omröstning, men då la Kanada ner sin kandidatur.

Jag hade faktiskt själv ett samtal med Kanadas kandidaturchef för några veckor sedan som vid det tillfället uttryckte sig rätt självsäkert kring utfallet.

DN
SvD
BBC

Nu måste jag springa iväg på ett möte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar