Frågan var: hur mycket kostar det att göra praktik på FN-representationen.
Jag utgår i mitt exempel från att man är här under höstterminen som är ca 4 månader. Eventuellt är vårterminen längre. De stora kostnaderna är givetvis boende och mat. Men icke att förglömma är kläder, resa, transporter, uteliv och hotell eller vandrarhem innan du hittar ett fast boende.
En tur och returresa går att få utan byten med SAS för ca 5000kr. Det går ofta att hitta billigare resor om man är beredd att mellanlanda någonstans. Numera behöver man betala 500kr extra för att få ta en ytterligare väska. Så räkna med 5500kr.
Boende är överlägset den största utgiften. Räkna inte med något mera grandiost än ett rum i en tvåa. En av mina kollegor hyr ett rum mitt i stan, för $1200/månaden, någon annan lite längre bort (uppåt 90:e gatan) för $950. Förortspojke som jag är anser jag att man inte måste bo på Manhattan, själv bor jag i Queens och jag vet folk som fått ett rum här för $750. Räkna med $1000 om du är beredd att bo i Brooklyn eller Queens och $1200 om du ska bo på Manhattan så behöver du inte bli besviken.
Mat kan vara både billigt och dyrt. Många av mina kollegor köper lunch för ca $6-8 varje dag. För dom pengarna får man en bra och hälsosam lunch att ta med till lunchrummet. Det snålare och onyttigare alternativet är två slices pizza och en läsk för $2,50. Billigast är såklart att laga mat hemma. I förorten kan man köpa kycklingfiléer för $2/kg. Superbilligt! Men, man ska vara försiktig med att tro att man kommer orka laga mat varje dag. Många gånger blir det sent på jobbet och tröttheten kommer som en dimma när man kommer hem. Det är optimistiskt att tro att man ska laga man varje kväll helt enkelt. Köp ett lager av snabbnudlar till middag och satsa på en redig lunch och hyfsad frukost. Räkna med en $350 i månaden i mat så slipper du stå utan matpengar i slutet av månaden.
Är man i New York så vill man ha lite extra pengar att lägga på nöjen. Via FN får man dessutom rabatt på biljetter till sport-evenemang, musikaler och annat. Till denna kategori vill jag också räkna in restaurangbesök på helgerna. Vid första anblicken ser en middag rätt billig ut, men amerikanarna älskar att dela upp kostnaderna för att gömma totalkostnaden. Snål-alternativet House Burger för $12 landar ändå på $40 i slutändan när du räknat in, blue cheese-dressing $2, öl $6, efterrätt $8, kaffe $3 + 8% skatt och 20% dricks på hela beloppet. Räkna in en ytterligare $100 vecka för nöjen. Bor du bortom gångavstånd från jobbet, t.ex. West Village, SoHo eller Harlem, eller utanför Manhattan måste du ha ett tunnelbanekort. Just nu kostar det $90 i månaden men det ska höjas till $104 i januari. Telefon behöver man inte lägga så mycket pengar på eftersom man får ersättning från reppen med $30 i månaden för tjänstesamtal, vilket också täcker rätt mycket privata samtal.
Så en snabb kalkyl över månadskostnaderna ser ut som följande.
Hyra: $1000
Mat: $350
Busskort: $100
Nöjen: $400
Summa: $1850 i månaden.
Den förutseende inser genast vikten av rådande dollarkurs. Just nu ligger den på 6,80 men Goldman Sachs bedömer att den kommer sjunka ytterligare 30 punkter till 6,50 inom tre månader. Kursen man själv får betala är alltid högre så räkna med att 7.00kr för säkerhetsskull. Vilket ger 12950kr i månaden i fyra månader blir totalt är 51800kr plus resan på 5500kr blir 57300kr för hela perioden.
Utöver det kan det tillkomma extra kostnader i form av t.ex. försäkring, om man inte har det via skolan. Man behöver dessutom tillräckligt med skjortor, slipsar, kjolar, kostymer eller vad man nu anser är lämplig arbetsklädsel. Kostym och slips är standard för män skall sägas. Du behöver också bo någonstans fram tills du hittar ditt boende vilket kan ta 1-2 veckor och tänk på att ha en nödbudget för oförutsedda utgifter.
Att insupa känslan av de gula taxibilarna, ångan som stiger upp ur brunnarna och knuffas med affärskvinnor på trottoaren under fyra månader är helt enkelt en kostsam affär. NYC är dyrt.
Det är man dockmedveten om hemma i Sverige. Därför finns SIDA:s resestipendium som garanteras alla studenter som gör praktik inom FN och vissa andra internationella organisationer. För FN-reppen är summan 25000kr. Jag vet också det finns diverse andra stipendier som flera av mina kollegor lyckats få.
Vill man så går det!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar